Business Lessons

gallery/creative_logo2

Урок 5: Как да привлечем правилния кандидат?


        За да привлечете правилния кандидат за свободното място във вашата организация първо трябва да изберете правилната стратегия за това.
          Нека да разгледаме какви са основните стратегии, чрез които да достигнем до правилния за нас човек:

          - Първата стратегия е обявяването на свободното място в сайт за търсене на работа.
         - Втората е ползването на препращащи схеми за набиране на персонал. Какво представляват те? – Когато има свободно място вие го съобщавате на вашите настоящи служители и те могат да препоръчат техен познат или приятел за мястото и когато този човек бъде назначен, служителят който го е препоръчал получава някаква награда.
           - Третата е ползването на социалните мрежи като Facebook, Twitter, LinkedIn.


        Основните фактори, влияещи върху търсещия работа при вземането му на решение къде предпочита да започне работа, са следните:

       - Размера на заплатата – той трябва да бъде адекватен на изпълняваната длъжност и на трудността на извършваната работа, както и да отговаря на квалификацията на служителя.
         - Възможност за професионално развитие – организация, която предлага кариерно развитие за служителите си винаги е предпочитана пред такава, която не предлага такова, тъй като почти всеки човек иска да се развива и да расте в йерархията.

      Оказва се, че много от служителите биха жертвали малка част от заплатата си, ако получават удоволствие от работата, тоест за повечето хора работата вършена с удоволствие е по-важният фактор, отколкото заплатата. Разбира се, никой няма да отиде да работи някъде без заплата, освен ако не е доброволец в работа, където се помага на нуждаещи се. Също така доста от служителите биха се съгласили на малко по-ниска заплата, ако имат гъвкавост в работното време. Така, че трябва да се намери баланса между предлаганата заплата, удовлетворението от работата и гъвкавостта на работното време.


             Сега нека разгледаме начините за търсене на работа, посочени по-горе.
         Първата стратегия (или начин) е да търсим служители чрез обяви в сайтове за работа. Проучванията показват, че 90% от търсещите работа използват именно тези сайтове.
       За да увеличите шансовете си за намиране на подходящия човек за свободната позиция обаче е най-добре да ползвате комбинация от няколко стратегии. Така, че освен да пускате обяви в сайтовете, може да търсите кандидати и чрез социалните мрежи или чрез препращащите схеми за набиране на служители чрез настоящи служители на организацията. В миналото популярен начин за намиране на служители бяха обявите във вестниците – това и сега го има като вариант, но много малко хора го ползват вече. В момента най-голяма популярност имат социалните мрежи и то най-вече професионалните социални мрежи от типа на LinkedIn.
         Има и още една по-малко използвана стратегия за търсене на служители – назначаване на току-що завършили студенти. Най-важното за завършващите специалисти е репутацията на организацията. Това е така, защото те смятат, че започването на работа в утвърдена фирма ще им помогне за изграждането на успешна кариера и ще бъде един добър старт за тях. Особеното на пазара на завършващите специалисти е, че трябва да се полагат много усилия, за да се задържат тези служители, тъй като са инвестирани доста време и средства да бъдат обучени за длъжността.
         И така, за да намерим подходящия служител за свободното място, често не е достатъчно просто да пуснем обява, понякога трябва да се ползват и други начини за намиране му. Най-добре е да се прави комбинация от всички възможни за организацията начини, за да сме сигурни, че сме намерили точния човек.
Източник: open2study.com

 

 

www.000webhost.com