Business Lessons

gallery/creative_logo2

Урок 4: Процесът по наемане на персонал


                  Когато говорим за процесът по наемане на персонал, то човек обикновено си мисли, че това е много лесно – имаме свободно работно място, пускаме обява в някой сайт, разглеждаме някои от автобиографиите, които сме получили, каним на интервю тези от кандидатите, които ни изглеждат подходящи, харесваме си някой и го наемаме. В някои случаи наистина е толкова лесно, но в повечето случаи не е така просто.
              Процесът по наемане на персонал е доста сложен процес по своята същност. Той се състои от много и различни стратегии, чрез които можем да увеличим шанса си да намерим правилния човек за вакантната длъжност.
             Процесът по наемане на персонал е дейност, която започва с предварителен преглед на потенциалните служители и завършва с назначаването на един от тези служители.
                Какви са задачите, които трябва да решим по пътя на наемането на служители? Първо трябва да започнем с анализ на самата работа. Тоест ние трябва да разгледаме каква е длъжността в детайли и какви са нуждите на самата длъжност и по такъв начин да разберем кой е най-подходящия кандидат за изпълнението на тази длъжност. Също така трябва да обърнем внимание и на това колко души трябва да наемем и дали свободното работно място е на пълен работен ден или на половин работен ден. Това ще ни даде насоки къде да търсим кандидати за мястото.
                Известно е, че наемането на персонал може да бъде доста скъпа дейност за една организация. Тези разходи зависят от вида на длъжността и вида на организацията и според това може да изразходва голяма част от общите й разходи. За да се намалят тези разходи са измислени няколко алтернативи на наемането на персонал. Например в някои случаи може да се прекрои самата длъжност и да не се налага наемането на служители отвън. В други случаи развитието на технологиите може да подобри начина на вършене на работата и да увеличи нейната ефективност и това да бъде една добра алтернатива докато се наеме нов служител. Има и вариант да обучим някои от сегашните си служители, за да може да извършват повече задачи и така да се елиминира нуждата от наемане на нов служител.
                Каква е ролята на отдел „Човешки ресурси“ при набирането на персонал? Повечето хора си мислят, че тази дейност е изцяло отговорност на този отдел, та нали това им е работата – да наемат хора. Всъщност обаче HR специалистите са по-скоро консултанти на фунционалните мениджъри, те могат да им дават насоките, чек-листите относно кандитите и необходимите документи, но решенията кой да бъде нает е на мениджъра. Това е така, защото мениджъра най-добре разбира какви трябва да са уменията и знанията на служителя нужен за определената длъжност. Той най-добре познава останалите членове на екипа и най-добре може да прецени дали кандита ще пасне на този екип. Тези му умения обаче често не достигат, за да може да вземе решението сам и затова му е нужна помощта на HR специалиста, който да му дава необходимите насоки.

Източник: open2study.com
 

www.000webhost.com