Business Lessons

gallery/creative_logo2

 

Урок 4: Как да намалите месечните си разходи

               Така, поставили сте си цел, заради която сте решили да спестявате пари. Имате мотивацията за това, но не знаете как точно да отделите тези средства от месечната си заплата.

                Първото нещо, което трябва да направите е да помислите за какво точно харчите парите си. Направете си списък с най-важните разходи. Например: 1. разходи за наем и за сметки; 2. разходи за храна; 3. разходи за децата (в случай, че сте семейни); 4. разходи за облекло; 5. разходи за развлечения.

                Така, да погледнем първо разходите за сметки. Обикновено това включва разходи за електричество, вода, телефон, кабелна или цифрова телевизия и интернет. Ако сметките ви за ток са високи, може да се опитате да ги намалите, като изключвате всички уреди и лампи, които не ползвате в момента. Даже е добре да се вадят и от контактите, тъй като така пак се харчи малко ток. Сметките за вода може да намалите като си спирате водата, когато си миете зъбите например. Може и да намалите малко времето за къпане – вместо да висите 30 минути под душа, изкъпете се за 10-15 мин. Когато перете дрехи и те не са много замърсени, може да ги перете на по-кратка програма и на по-ниски градуси, така ще пестите и ток и вода. Разходите за телефон също могат да бъдат намалени. Ако говорите прекалено много по телефона, вижте дали има начин да се свързвате с приятелите си посредством скайп или вайбър например и да не харчите пари за телефон. Другият вариант е да се ограничавате само до безплатните минути, които имате към вашият месечен план.

                Разходите за храна също могат да бъдат намалени малко. Най-добре е да спрете да си купуват така наречената джънк фууд. Тя освен, че е вредна и се пълнее от нея, не е и евтина. По-добре избягвайте продукти като безалкохолни напитки, чипсове, вафли, сладкиши и други подобни. Купувайте си предимно основни продукти, с които да готвите. По този начин хем ще се храните по-здравословно, хем ще спестите пари.

                Ако имате деца, то със сигурност ще се налага да харчите пари за тях. Вижте обаче дали всички техни разходи са целеви. Някои от разходите обаче са по-скоро глезотии и е хубаво постепенно и бавно да ги намалите. Например децата много обичат да ядат сладко. Не е нужно да ги лишавате, но се опитайте да им обясните, че сладките неща са вредни за здравето и за зъбките и че например вместо да ядат сладолед всеки ден, могат да го ядат един-два пъти в седмицата. Тук целта е не толкова да се спестят пари, колкото да се научат децата да се хранят по-здравословно. Същото е и с играчките – вместо да купувате скъпи и ненужни играчки, по-добре измисляйте някакви игри с децата, например да изработвате неща от картон или да месите тесто и да го използвате като пластелин и други подобни игри. За децата е важно да се забавляват, а не колко пари сте дали.

               При разходите за облекло и обувки също могат да се направят съкращения. Ако в гардероба имате десет блузи например, защо да купувате още една само защото е на промоция. Просто няма смисъл. Получава се така, че като имате много дрехи и обувки, обличате и обувате част от тях, а другите стоят почти нови. Така, че преди да си купите поредната дреха или обувки помислете дали наистина ви трябва. Ако например идва зима и нямате ботуши, то е ясно че ще се наложи да си купите. Но ако вече имате два-три чифта, защо са ви още едни?

               Разходите за развлечения също могат да бъдат намалени. Всеки обича да излиза и да разпуска понякога. Но, ако ви се ходи на кино например, може да отидете тогава когато има намаление в цената на билетите. Ако ви се ходи на ресторант, може да ходите в такъв, където цените са изгодни.

               И така, разгледайте добре разходите си, вижте от какво наистина имате нужда и просто спрете да харчите за ненужни неща. Може да си водите и сметка на разходите, така ще може да виждате черно на бяло колко харчите и за какво и колко ви остава.

 

 

    www.000webhost.com