Business Lessons

gallery/creative_logo2

Урок 3: Поставяне на финансови цели

                 Как да си поставяме финансови цели? Много е лесно. Първо трябва да определим от какво се нуждаем.

                 Например работите много и искате да отидете на почивка, която ще ви струва 2500 лв. Решавате, че имате нужда от тази почивка. Проблемът обаче е откъде да вземете парите за нея. Ако имате спестявания, то тогава нямате проблем – вземате си отпуск, плащате си почивката и заминавате.

                Проблем е обаче, ако нямате спестени пари. Какво ще направите тогава? Ще изтеглите пари от кредитната си карта? Не, не си го и помисляйте. Знаете ли после колко много ще трябва да връщате, лихвите хич не са малки. По-добре забравете за тази възможност.

               И тогава варианта е да си поставите финансова цел да спестявате всеки месец от заплатата си определена сума, така че след недълъг период от време да може да заминете на желаната почивка. Да, няма да е веднага, но ще отидете все пак. Така, че може да си определите, че за десет месеца, ще отделяте по 250 лв.     Трябва обаче да помислите кои разходи може да съкратите. Със сигурност има неща, от които нямате особена нужда и от които може да се откажете. Може например да не си купувате толкова много дрехи или обувки, да намалите излизанията вечер и други подобни.

              И така, важно е да определите вашата цел, да имате стимула и мотивацията да я достигнете и най-важното е да имате волята да я постигнете.

 

 

    www.000webhost.com