Business Lessons

gallery/creative_logo2

Урок 20: Главни участници в процеса на оценка на производителността


          Кои са главните действащи лица в оценяването на производителността е различно за всяка организация. Тук ще разгледаме кои може да са те и какви са ползите от тях и недостатъците им при използването им в този процес. Най-добрият вариант винаги е да използваме комбинация от различните типове участници.
          Видовете участници са:

           - Самият служител. Може да ползвате система за самооценяване, чрез която служителят сам да оцени работата си, като за тази цел попълни бланка. Така ще разберете в кои области служителят смята, че се справя най-добре и в кои не толкова добре. Трябва да им гарантирате, че ще имат възможност да сравнят своите виждания за представянето си с тези на организацията. Затова ще ви се наложи да бъдете по-гъвкави и ще трябва добре да им обясните как подобряването на резултати им ще бъде прието от организацията. Най-големия плюс на самооценяващата система е, че става лесно, бързо и достъпа ви до служителя е улеснен. Проблемът тук е, че служителите често се колебаят каква оценка да си поставят – те мислят, че ако си сложат ниска оценка, то това може да доведе до тяхното уволнение. Или пък мислят, че ако си сложат висока оценка, то това би изглеждало твърде самонадеяно. Ще разберете, че тези хора не могат да бъдат съвсем искрени, когато правят оценка на себе си, но това все пак ще е някаква насока и важна стъпка за вас.
        - Прекият началник на служителя или в някои случаи – супервайзора. Те могат да бъдат най-добрия източник на информация, тъй като си взаимодействат с дадения служител непрекъснато и имат преки наблюдения върху работата му. Мениджъра може да участва заедно с оценяващия при извършването на интервюто за оценка на служителя. Проблемът тук е, че може да има разминаване между мнението на служителя и прекия му ръководител за качеството на работата на служителя. Може ръководителят да смята, че служителят се справя лошо с работата си, а самият служител да мисли, че се справя добре. Когато и мениджъра взема участие в оценяването, то служителят може да изпита страх да каже нещата както са, защото може да смята, че след това ще бъде уволнен. Затова е нужно мениджъра да създаде безопасна среда при оценяването, за да може служителят да не се чувства застрашен. Служителят трябва да бъде уверен, че това което ще каже в интервюто няма да има негативен ефект върху него, а ще служи само, за да се подпомогне неговото развитие и подобряване на работата му.
     - Равнопоставените колеги. Те могат да бъдат добър източник на информация за служителя, тъй като работят дълго време с него и имат поглед върху работата му. Например, ако говорим за кол-център, то колегите могат най-добре да кажат как даден служител се отнася с клиентите.
Подчинените на даден мениджър могат да бъдат участници, когато става въпрос за правене на оценка на работата на този мениджър. Те могат да дадат отзиви за работата му. Това обаче се оказва доста трудно, тъй като много от служителите се страхуват да дадат негативна оценка на преките си ръководители. Това е така, защото те се страхуват да не бъдат уволнени след това. Затова е нужно да се подходи крайно внимателно с всеки от тях. Може да им дадете възможност да направят оценката си анонимно, за да не се чувстват застрашени.
Клиентите. За да направим оценка на някой служител, може да ползваме и мненията на клиентите му. Разбира се, най-добре е тези оценки да бъдат анонимни. В днешно време тези оценки могат да бъдат правени онлайн, което е улеснение както за клиентите, така и за оценяващия.


    След като се събере информацията от всички по-горе изброени източници, тя се използва за да се направи реална оценка за работата на служителя.


Източник: open2study.com

 

 

www.000webhost.com