Business Lessons

gallery/creative_logo2

Урок 2: Често срещани финансови грешки

               Хората често допускат грешки когато става въпрос за техните финанси. Това най-често става от слаба информираност. Когато човек не е проучил достатъчно добре възможностите, които биха му се предоставили, то тогава е много вероятно да допусне грешка и това да му коства повече пари, отколкото би му струвало, ако е бил добре информиран.

              Най-често допусканите грешки са следните:

              - При покупка на автомобил, жилище или друга собственост – Често хората не проучват добре цените на търсената от тях стока и закупуват първото, което намерят. Това често се получава от нетърпение да получат желаното. Но при това положение може да се получи така, че по-късно да намерим същата стока на по-ниска цена. Затова е добре, когато се купува нещо, добре да се проучи пазара, да се провери в няколко магазина какви са цените и тогава да се закупи желаната стока. При покупката на жилище нещата са малко по-различни, тъй като цените зависят местоположението, големината, вида и възрастта на даденото жилище. Много е важно и дали има удобни и близки спирки на градския транспорт, дали има в близост училище и детска градина и други подобни фактори.

             - При изтегляне на заем – Когато ни се налага да теглим заем, понякога не проучваме добре коя банка предлага най-нисък лихвен процент. Това се получава от липса на време и информираност. Някои хора пък предпочитат да ползват заем от кредитна карта, тъй като е много лесно и бързо да се изтегли, не се налага да се ходи в банката и да се попълват документи и после да се чака одобрение. Но кредитните карти винаги са с по-висок лихвен процент. Така че, ако нямате възможност да върнете кредитата максимално бързо, по-добре е да изтеглите един потребителски кредит от банка, която предлага ниска лихва.

              - При закупуване на застраховка – Когато човек си закупи автомобил прави задължителна застраховка, но има и допълнителни застраховки, които може да направи – против кражба например. Често обаче се получава така, че нямаме пари за допълнителната застраховка и купуваме само задължителната. Да, но ако ни откраднат колата, за която сме изтеглили заем за да я купим, се получава така, че ще плащаме заем за нещо, което вече нямаме и това ще е доста голяма загуба за нашия бюджет. Така че, в зависимост от това каква кола си купуваме е добре да преценим дали можем да минем без застраховка против кражба или не.

              - При подписване на договор с мобилен оператор – Често привлечени от разни привлекателни предложения за телефони, таблети или компютри ние подписваме договор с някой мобилен оператор, който ни предоставя дадени услуги срещу определена такса. Да, но тези договори обикновено са за минимален срок от 1 година, през която ако решим да се откажем ще дължим неустойка. Другото което се получава е, че заслепени от уж изгодното предложение за желания телефон например, ние не правим сметка, че таксите, които ще плащаме за тази една година ще ни излязат по-скъпо отколкото ако си закупим телефона без да се обвързваме с договор. Затова трябва много внимателно да се избере офертата, да се сметнат таксите и да се види дали наистина ще е изгодно за нас.

               - При закупуване на стоки на лизинг – Това е един добър вариант за хора, които нямат всичките пари за дадена стока, но искат да я закупят сега. Много магазини предлагат лизинг с 0% оскъпяване, което звучи много примамливо. Но трябва да имате предвид, че в договорите обикновено пише, че ако пропуснете дори една вноска, то тогава ще дължите доста голяма неустойка или ще имате висока лихва, например 30%. Затова първо прочетете внимателно договора и ако има такава клауза преценете дали ще имате възможност да плащате вноските си навреме.

               - При използването на кредитни карти – Целта на кредитните карти е да пазарувате директно с тях и ако си връщате дължимите суми навреме, то тогава лихвата ще е малка и таксите ще са малки. Някои хора обаче от липса на пари се принуждават да теглят пари в брой, при което има големи такси. Много от банките предлагат гратисен срок при покупка с кредитна карта, той обикновено е 30-40 дни. Ако си купите например хладилник за 600 лв и върнете тези пари в рамките на гратисния период, то тогава няма да дължите лихва, а само някои такси, които са от рода на десетина лева, в зависимост от банката разбира се. Но забавите ли се с връщането на парите, колкото повече време връщате сумата (на части например), толкова повече ще платите в крайна сметка.

               Така че, съветът който мога да дам е да не прибързвате при големи покупки и внимателно да проучвате цените и условията на договорите.

 

 

    www.000webhost.com