Business Lessons

gallery/creative_logo2

Урок 17: Стратегическа комуникация

        Комуникацията в един екип и в една организация е от изключителна важност. Някои мениджъри прекарват повече от 6 часа на ден в комуникация със своите подчинени и с други мениджъри. Комуникацията е важна, ако искате да сте уверен, че екипът ви е мотивиран и ако искате да получавате обратна връзка от хората, с които работите. От това следва, че комуникацията е вездесъща във всички управленски задачи.

Има много и различни начини да се случва комуникацията – лице в лице, по телефона, по имейл, дори и чрез езика на тялото.

 

Какви са бариерите пред добрата комуникация?

       Първата от тях е филтрирането. Филтрирането по своята същност представлява представяне само на тази информация пред вашия шеф, която знаете, че иска да чуе. Или пък когато ви се налага да намалите количеството на информацията, за да може човекът срещу вас да ви разбере, тоест да я опростите и съкратите само до най-важното.

      Друга бариера е селективното възприятие. То се отнася до факта, че всеки човек има свои предпочитания и мотивация за това какво му е интересно да чуе и разбере, а това което му е скучно и безинтересно – го пропуска. Това може да ви помогне да разберете, че не всеки иска да чуе това, което му говорите. Понякога хората чуват само това, което искат и запомнят само тази част от информацията.

      Следващата бариера, която ще разгледаме е прекалено многото информация, с която трябва да се справите. Представете си, че сте на среща и тази среща продължава няколко часа. Най-вероятно още половин час след началото няма да сте способни да помните почти нищо. В този случай е най-добре да си записвате най-важните неща, които да си припомните после.

     Езикът също е бариера. Ако сте в държава, където не се говори вашия език, а вие не знаете местния език, ще ви бъде доста трудно да си поръчате нещо за хапване например.

 

     И така, много е важно да има комуникация в екипа и в организацията, но също така е и много важно да създадете такава атмосфера, че служителите ви да ви казват всичко без да се притесняват и да крият важна информация от вас.

     Важно е също така да знаете и какъв начин на комуникация да изберете във всеки един случай. Например не е подходящо да уволните някой от служителите си чрез имейл, трябва да го направите лице в лице. Друг пример е, ако имате да съобщите някоя лоша новина на екипа си – започнете с нея, а после поднесете някоя добра новина, за да разведрите обстановката.

      И винаги помнете, че когато комуникирате с някой мениджър, то той поема само около 25 % от информацията.

 

www.000webhost.com