Business Lessons

gallery/creative_logo2

Урок 13: Общите бизнес стратегии според Портър

          Портър разработва своята рамка на общите бизнес стратегии през 1980 г. Тази разработка оказва голямо влияние върху мениджмънта като цяло. Някои хора дори я смятат за най-значимата разработка в историята на мениджмънта. Тя всъщност не е съвсем нова като идея. Но може да се каже, че Портър е първият, който откроява трите алтернативи, които бизнесът има когато взема своите стратегически решения.

         Портър казва, че бизнесът може да предприеме стратегия на диференциация, стратегия на оптимизиране на разходите или стратегия на фокусиране, която е комбинация от първите две стратегии.

        Фирмите, които следват стратегията на оптимизиране на разходите, действат по следния начин:

        - Увеличават ефективността;

        - Намаляват разходите;

        - Оптимизират съотношението между разходи и качество;

        - Минимизират разходите във всички аспекти на бизнеса си.

        Пример за бизнес, който намалява разходите си е веригата супермаркети Лидл. Те предлагат малко на брой продукти, но на най-ниската възможна цена. В някой друг супер маркет може да видите няколко марки кисело мляко например, докато в Лидл има само една или две и то най-евтините. Също така техните служители са обучени да работят и на касите и да подреждат, като самото подреждане им отнема малко време, тъй като слагат повечето неща на рафта направо както са си с кашоните.

 

       Компаниите, които следват стратегията на диференциацция, правят следните неща:

       - Предлагат уникални продукти или услуги;

       - Предлагат близост на продукта или услугата до клиента;

       - Обръщат внимание на времето, за което да доставят продукта си до клиента;

       - Изграждат дълготрайна връзка с клиентите си (стремят се да печелят лоялни клиенти).

        Пример за такъв бизнес, който следва стратегия на диференциация е производството на луксозни автомобили. Те предлагат автомобили, които имат много и различни екстри, изглеждат по-различно от обикновените автомобили и струват доста повече от тях. Техните клиенти обикновено са хора с възможности.

 

       Компаниите, които следват стратегия на фокусиране от една страна се стремят да предлагат уникален продукт или услуга, а от друга страна минимизират разходите си. Такава компания е например IBM.

 

       Портър твърди, че компаниите, които следват комбинираната стратегия имат по-малка успеваемост от тези които се придържат към чистите видове стратегии. Това е така, защото е трудно да създаваш продукт или услуга, която да се различават от тези на останалите, а в същото време да използваш евтини материали за тях. Например една луксозна кола едва ли може да се направи с евтини материали.

 

 

www.000webhost.com