Business Lessons

gallery/creative_logo2

Урок 1: Нуждата от финансовата грамотност

           Много държави по света и техните правителства смятат, че даването на знания на хората относно управлението на техните финанси е от особено важно значение, за да се оцелява в този сложен и модерен свят.

      Финансовата грамотност ни дава знания по отношение на управлението и контрола върху нашите пари, а също и по отношение на това как да различите финансовите измами. Например много разпространени са измамите с кредитни карти, пращането на различни имейли, в които пише да изпратите някаква сума на странна банкова сметка, инвестиции с прекалено висок риск, различни финансови пирамиди и други. Финансовата грамотност ви дава възможност да избегнете всички тези неща, като ви дава възможността да разберете по-добре високорисковите инвестиции и как да си възвърнете парите.

           Финансовата грамотност се отнася и до нещо толкова обикновено и просто като закупуването на автомобил например. Първото, което трябва да направите е да намерите такъв автомобил, който да отговаря на вашите изисквания и вкус, а също да бъде и на добра цена. Втората стъпка е да прецените дали имате достатъчно спестявания, за да купите колата или ще се наложи да вземете заем. Заемите сами по себе си са огромно поле, в което е нужна добрата финансова грамотност. Ако решите да вземете кредит, трябва да прецените дали да вземете кредит от банка или от друга финансова институция. Много неща се предлагат на изплащане без оскъпяване, но имайте предвид, че това често е нож с две остриета, тъй като повечето магазини или дилъри, които го предлагат имат клауза в договора за лизинг, че ако закъснеете с вноската – ще дължите голяма лихва (например в размер на 30%). Затова трябва да сте много внимателни при избора на начина, по който ще вземете заем за необходимата покупка. След като закупите желаната кола, идва ред на застраховката. Трябва да се уверите, че взимате най-добрата застраховка на най-добрата цена за вас.

          Финансовата грамотност може да ви бъде от полза при закупуването на жилище, при покупката на мебели, при тегленето на заеми, при избора на почивка и при много други ситуации.

        Защо постоянно виждаме хора, които имат проблеми с парите? Защото много често те харчат пари за неща, от които всъщност нямат нужда или купувайки нещо на изплащане не обмислят добре нещата. Да вземем за пример Иван. Иван иска да си купи кола. Отива в една автокъща и си харесва една кола. Той обаче бърза и иска да я вземе веднага, затова се съгласява, когато продавача му я предлага на изплащане с 15 % оскъпяване. Той обаче не е сметнал предварително колко ще му струва това на месец и се получава така, че месечният бюджет не му стига, за да си покрива вноските по колата. Той започва да тегли пари от кредитната си карта, за да може да не закъснява с вноските. Обаче в един момент достига кредитния си лимит и няма от къде повече да вземе пари. Иван има голям финансов проблем. Какво може да се направи в случая? Може да се предоговори лизинговата схема и да се намали лихвения процент. Също може да бъде договорено да има няколко месеца, в които Иван да не плаща вноски, за да може да стабилизира финансовото си положение. Много хора често правят така: рефинансират кредитите си, като избират такива с по-ниска лихва или разсрочват вноските си за по-дълъг период.

       Затова, когато правите голяма покупка е нужно да имате необходимата финансовата грамотност, за да може да си направите план, да изчислите бюджета, който ще ви е необходим, за да покриете разходите си и най-важното е да си изградите добра стратегия относно покупката.

            Липсата на финансова грамотност често коства на хората загуба на закупения апартамент или кола.

            Придобиването на знания относно финансите и тяхното управление могат да бъдат само от полза за всеки човек.

 

 

    www.000webhost.com