Business Lessons

gallery/creative_logo2

Осем загряващи ума упражнения

 

Автор: Ребека Бърджин

https://www.sitepoint.com/8-brain-warm-up-exercises-for-mental-clarity-in-the-morning/?utm_source=sitepoint&utm_medium=relatedinline&utm_term=entrepreneur&utm_campaign=relatedauthor

 

         Тъжната истина е, че много от нас се събуждат стресирани и си лягат стресирани. Нашите мозъци постоянно работят извънредно опитвайки се да се вместят в крайни срокове, да запомният рождените дни на обичаните от нас хора, да помнят дали сме заключили колата или да се притесняват за предстоящата презентация утре. Мислите, които минават през ума ни са безкрайно много и мозъка ни страда от това. В един момент става така, че не можем да мислим правилно и започваме да се представяме под възможностите си.

Менталната яснота е важна за нашето здраве и успех и за щастие има начини, по които тя да бъде възстановена много бързо и лесно. Тук ви предлагаме осем загряващи ума упражнения, които може да бъдат правени сутрин, за да подобрят менталната ви яснота, оставяйки ви с бистър ум.

 

Намерете съществително за всяка буква от азбуката.

        Това много просто упражнение кара и двете полукълба на мозъка ви да заработят заедно. Започнете от първата буква на азбуката и измислете съществително, започващо с всяка от буквите. Колкото по-необичайно е съществителното, толкова по-добре. Оставете лявата част да мисли за думата, а дясната за нейния образ – как изглежда, какъв цвят е, каква е формата. Това упражнение позволява на целия мозък да се фокусира и помага да се елиминира мъглата в ума.

       Ако не са ви интересни съществителните, може да пробвате с имена на комикси, на книги или на телевизионни сериали например.

 

Класическа музика.

      Проучванията показват, че музиката и по-специално класическата музика има забележителен ефект върху функциите на мозъка, менталния ни статус и настроението ни. Наричат го ефекта на Моцарт.

Успокояващите изпълнения на класическа музика могат да намалят пулса ви, да намалят кръвното налягане и да намалят нивото на хормоните на стреса в кръвта ви. Умът, който е освободен от стрес е чист ум. Ефектът от класическата музика може да се засили, ако самите вие изпълнявате музиката.

 

Йога

      Упражненията са здравословен начин да намалите стреса, но йогата е по-добрия вариант, тъй като комбинира упражнения и медитация, които изчистват ума. Когато някой изпълнява някоя поза от йога, то той се съсредоточава в дишането и в това да стои в тази поза и по този начин всички други негови мисли са отстранени в този момент. Започвайте деня си с няколко пози от йога, които ще помогнат да се фокусирате върху дишането си и върху баланса си.

 

Двойно рисуване  

      Подобно на упражнението с думите и това упражнение ви помага да накарате и двете половини на мозъка ви да работят едновременно. Тук ползвате доминантната и не-доминантната си ръка, за да рисувате. Вземете молив или химикалка и в двете си ръце едновременно. Затиснете листа с нещо, за да не ви бяга и се опитайте да нарисувате къща или цвете или каквото ви хареса. Правенето на това упражнение сутрин ще помогне да елиминирате обичайните си мисли и ще увеличи продуктивността ви.

 

Разтоварване на мозъка

     Разтоварването на мозъка представлява пренасяне на мислите ви върху хартия, тоест нещо като дневник. Всичко, от което имате нужда за това упражнение е бележник и химикалка. Може да пишете и на компютър, но е по-добре толкова рано сутрин да стоите далеч от технологиите. Напишете всички големи и малки задачи, които трябва да свършите и всичко друго, което ви се струва важно. Като напишете задачите си, ще може по-ясно да определите приоритетните и да оставите по-маловажните за по-късно. Като мислите колко много неща имате да свършите и накрая да става така, че не успявате да ги свършите. Разтоварването на мозъка ви освобождава от това.

 

Медитация

     Когато говорим за ум и за стрес, непременно трябва да споменем и медитацията. Когато умът ви е замъглен от твърде много стрес, причинен от обичайните ви мисли и тревоги, неговата работа се забавя и остава твърде малко място да мислите за това, върху което трябва да се концентрирате. Медитацията ви учи да се фокусирате, да премахнете стреса и отвлича вниманието ви от тревогите и мислите, оставяйки ви с чист ум. Може да медитирате навсякъде и по всяко време, но е най-добре да го правите след събуждане сутрин в продължение на 10 минути.

 

Игри за ума

     Игри като кръстословици, судоку и математически пъзели са страхотен начин да премахнете мъглата от ума си. Независимо какъв тип игра предпочитате, тя ще ви помогне да стимулирате ума си и да подобри функциите на мозъка ви. Те също така помагат да подобрите паметта си и намаляват риска от деменция в по-късните години от живота ви.

 

Постепенно учене на нов език

     Ученето на чужд език е страхотен начин да поддържате ума си остър и млад. Усвояването на нови думи, когато се събуждате сутрин помага на ума ви да се тренира, тъй като езиците са сложни и са предизвикателство за ума. Изследванията потвържават, че човек, който говори втори език подобрява нивата си на концентрация и се справя по-добре с организирането и вземането на решения, благодарение на подобрената си умствена яснота.

 

Заключение

      Знаете ли, че има още много начини да постигнете яснота на ума? Това включва: тялото ви да е добре хидратирано, да се храните балансирано и здравословно, за да може умът ви да получава всички необходими витамини и минерали и да може да работи правилно, да правите упражнения или да се движите достатъчно, като по този начин се отделя серотонин (хормонът, който помага да сме в добро настроение) и не на последно място е добрия сън.

Комбинирането на здравословен начин на живот с някое от по-горе изброените упражнения ще направи умът ви бистър и концентриран върху важните задачи от деня.

 

 

www.000webhost.com