Business Lessons

gallery/creative_logo2

Автор: Кери Бътърс

Линк към статията: http://www.sitepoint.com/ways-make-money-freelancer/?utm_content=buffer5a33d&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

 

  Започването на свой собствен бизнес е вълнуващо в началото, но никой не ви е казвал колко е трудно да се изкарват пари без да работите за някого другиго. Към това прибавете и факта, че всеки път когато спечелите проект като фрийленсър вие се сдобивате и с нов шеф, с който трябва да се справяте и в един момент опцията работа от 9 до 18 ч ви се струва не чак толкова лоша, както сте мислели преди.

                Всъщност има много неща, за които трябва да помислите, когато сте самонает (фрийленсър). Ще осъзнаете, че трябва да притежавате бизнес умения и познания, ще се наложи да ползвате услугите на счетоводител, както и ще трябва да определите такива цени за работата си, че да може да победите конкурентите си и в същото време да ви стигат парите, за да се изхранвате. Може и да се окаже, че ще се налага да работите по 16 часа на ден и тогава работата за някой друг по 8 часа на ден може да ви се види като детска игра.

                Спокойно, има и други варианти, чрез които може да не се налага да работите толкова много и в същото време да имате достатъчно, за да се изхранвате. Най-вероятно няма да станете милионер, но бихте могли да изкарвате достатъчно, за да поддържате един добър стандарт на живот без лишения.

                Нека разгледаме тези опции.

 

                Писане

               Има доста сайтове, които плащат за писане на статии и уроци (повечето са на английски – б.пр.), например за сайт като Sitepoint. Освен това може да пишете и електронни книги, особено ако имате технически познания и умения, които да включите в тях. Разбира се, трябва да може да пишете добре, т.е. да се изразявате правилно и ясно. Това е доста конкурентна зона, затова ако вашата статия, урок или книга е пълна с граматически грешки и е неясна, то редакторът ще я откаже.

                Съвети:

     - Научете повече за типа публикации, към които сте се ориентирали. Четете ги често и изучете какво е съдържанието им. Също така научете и името на редактора преди да се хвърлите в начинанието, иначе би се предположило, че не гледате сериозно на работата.
     - Пишете за това, за което знаете най-много. Вероятността да ви одобрят е далеч по-голяма, когато имате някакви специални знания, които да предложите.
     - Първо предложете на редактора няколко заглавия с кратко описание на това, което искате да включите в статията, урока или електронната книга.
     - Включете откъси от вашето съчинение, дори то да е от вашия собствен блог.
    - Не досаждайте всекидневно на редактора след като сте изпратили работата си, това е доста дразнещо и може да доведе до това идеите ви да бъдат изхвърлени на боклука.
    - Разберете какъв е форматът, с който работи редакторът и вижте дали и вашият е такъв.

 

     Когато става въпрос за електронна книга, вие може и сами да я публикувате в Киндъл, но това не значи, че някой ще я купи. Ако тръгвате по този път, уверете се, че сте изградили добра социална мрежа, чрез която да предлагате книгата си. Всъщност, когато излезе книгата ви, бихте могли да я рекламирате чрез собствените ви социални канали, тъй като сте добре познат в своята ниша.

 

     Да правите уроци е добър избор и има голямо търсене за тях. Така че, ако мислите, че можете да създавате видео и текстови уроци, то предложете на редакторите свежи идеи за такива.

 

 

          Не забравяйте собствения си блог

 

       Може да печелите и от собствения си сайт или блог, като поставите реклами на клик на него. Най-популярния вариант е Google Adsense.

      Има и още няколко варианта:

      - Да продавате място за реклама. Това изглежда по-лесно отколкото всъщност е. Ще ви е нужен голям трафик през сайта ви, за да ви е полезен този метод, тъй като главно се работи в зависимост от размера на трафика и честотата на кликване.
     - Афилиейт програми. Това може да бъде относително доходно, просто се убедете че участвате в програма в съответствие с вашата ниша. Например, ако сайтът ви е за мода, може да предлагате продукти на онлайн бутици. Особеното тук е, че вие печелите комисионна, ако някой купи продукт на рекламираната фирма или фирми чрез вашия сайт, а за клик обикновено не се плаща.
     - Направете сайт за членове. Това е такъв тип сайт, в който съдържанието е недостъпно за посетители, които не са членове, а ако някой иска да бъде член на сайта трябва да плаща месечна такса. Например, ако имате сайт с уроци, които мислите че са достатъчно качествени и изпипани, то тогава може да таксувате за пълен достъп до тях.

Има доста възможности да си намерите платена работа чрез споделяне на знанията ви и има няколко стъпки, чрез които да го направите. Първо, решете какво точно искате да преподавате. Може би вярвате, че има пазар за преподаването на бизнес основите на уеб съдържанието и СЕО?              Местният пазар, особено ако може да се свържете с местния доставчик на такъв тип обучение, е особено печеливш и е възможно да ви плащат на ден, на половин ден или на час.Местният пазар е малък в сравнение с онлайн пазара (който обаче е по-висококонкурентен), така че бихте могли да предлагате уроци чрез Google Hangouts. Всъщност няма причина да не напишете някой курс като ползвате ресурси като WP Courseware (заедно с плъгин за членство), ако имате WordPress сайт, за да предлагате пълен онлайн курс/ове за всеки, който иска да се учи от вашия опит.

 

      Създавайте теми и плъгини

 

     Създаването на теми вече не е така доходно, както е било някога, но ако сте добър и влагате усилия, определено ще може да изкарвате пари от това. WordPress, като най-използваната CMS (Content Management System / Система за управление на съдържанието), е вероятно най-доходоносният (но и най-конкурентният) пазар. Не е достатъчно обаче само да може да създавате красиви теми, трябва и да може да правите актуализации по тях, както и да осигурявате адекватна поддръжка, да водите продуктова документация, да поддържате кратки кодове и да проектирате множество изгледи и цветови схеми, ако искате да печелите от това.

Звучи ви като твърде много работа? Е добре, може да е така в началото, но след време, когато тема ви бъде свалена хиляди пъти, вие вече ще започнете да печелите пари и няма да влагате толкова много време, както би било при един сайт, изработен за един клиент.

Не сте ограничени в избора си само до WordPress разбира се, може да проектирате и за Joomla и за Bootstrap.

 

        Пренасочете неизползваните проекти

 

       Колко пъти сте работили над някой проект, където част от вариантите са останали неизползвани? Така че защо не използвате тези излишни варианти и не изкарате някой допълнителен лев?

      За да направите това:

      - Продайте проекта като стока в такива сайтове, като Cafepress. Може да продавате всичко от дизайн за тениски до дизайн за чаши, ключодържатели и др.
      - Правете векторни графики и илюстрации, които да продавате чрез сайтове за налични снимки (stock images), като Graphic River.
      - Напишете урок за това как сте направили дизайна на проекта, ако сте ползвали някакви специални техники.

 

       Може да стигнете и по-далеч, няма причина да не може да продавате дизайн на картички или щампи за обзавеждане на дома например. Хубавото на мрежата е, че има много обекти, където да покажете креативността си и да изкарате малко пари.

 

 

      Увеличете продажбите си от настоящите си клиенти

 

      Знаят ли вашите клиенти за всички услуги, които предлагате като дизайнер. В повечето видове бизнес се полагат постоянни маркетингови усилия за увеличаване на продажбите и фрийленсинга не е по-различен от другите. Така например, ако решите да продавате хостинг или CDN (content distribution network / мрежа за дистрибуция на съдържание) и знаете, че това би било полезно за някои от вашите клиенти, защо не им изпратите имейл, с който им съобщавате за новата услуга? Дори може да им дадете въвеждаща отстъпка, за да ги накарате да се присъединят по-скоро.

 

 

      И така, какво чакате?

     Вие сте в бизнеса и за да сте стабилен, трябва да правите стабилен доход. Това означава, че трябва да изследвате всички начини, чрез които може да изкарвате пари, независимо по активен или пасивен начин.

Нека да е ясно обаче, че не може да се надявате на бързо забогатяване чрез различни онлайн източници, които ви казват че това е възможно. Знайте, че това са само половинчати думи. Повечето от тези сайтове твърдят, че може да направите голяма печалба за кратко време, всъщност са нещо като финансови пирамиди, които са изградени като мрежа и печелят пари като набират все повече и повече хора, които да им се доверят.

     Както и да е, вие може да живеете прилично, като разнообразите това, което правите по принцип, като няма да ви се налага да работите всеки ден. Разбира се, ще трябва да вложите малко усилия в създаването на електронна книга или друга стока от вида, но след това само трябва да чакате и да влагате усилия в увеличаването на продажбата й чрез различни маркетингови похвати.

      Каквото и да правите изграждането на добро представяне и репутация в интернет е ключа за успеха ви, както и правилния маркетинг. Така, че бъдете активни в социалните медии и участвайте в различни дискусии и може да бъдете изненадан до какво може да доведе това.

 

Начини за допълнителни доходи като свободнопрактикуващ (freelancer)

www.000webhost.com