Business Lessons

gallery/creative_logo2

Как да бъдете добър мениджър?


Автор:  Bub4o

    Ето че повишението вече е факт и вие вече сте ръководител на отдел с няколко подчинени. Въпросът сега е как да се държите с тях така, че хем да ви слушат и уважават, хем да не се страхуват от вас, а пък в същото време да не ви се качат на главата. Трудно е да се намери баланс, но не е и невъзможно.
    Ще ви дадем няколко практически съвета, които биха ви помогнали да балансирате нещата и да сте възможно най-добрия ръководител за вашите подчинени.

 

1. Уважавайте всичките си служители еднакво. Дори и да имате симпатии и предпочитания към един или няколко от тях - не го показвайте. Ако останалите се почувстват пренебрегнати по някакъв начин, те биха могли да започнат да показват по-лоши резултати в работата си. Отнасяйте се с тях, така както искате и те да се държат с вас. Още в началото обрисувайте ясни правила, за да могат да свикнат с това какво може и какво - не. Тези правила не бива да са твърде много, те трябва да се отнасят само за основните неща.

 

2. Когато не сте доволни от работата на даден служител, не го мъмрете пред колеги или клиенти, това ще се отрази зле на достойнството му. Най-добре е да го извикате на един разговор на четири очи, където да му обясните от какво не сте доволни и какво трябва да промени служителя. Говорете спокойно, не се карайте и не обвинявайте в никакъв случай, ако го направите рискувате да останете неразбрани и в същото време човекът отсреща да се обърне срещу вас, мислейки си че вие сте срещу него.

 

3. Често, когато работим заедно с някого, ние се сближаваме и се сприятеляваме. За съжаление, когато тези отношения са между шеф и подчинен, може да се получи така, че подчинения да се "качи на главата" на шефа си. Понеже сте приятели, на вас ще ви е трудно да му направите забележка или да отправите критика към работата му. Най-добре е да пазите дистанция между себе си и подчинените си, отнасяйте се с тях приятелски, без да се сближавате твърде много. Ако все пак това стане (защото човек не винаги може да контролира това), опитайте се да поставите някакви граници пред приятеля си, който ви е колега все пак, за да разбере, че въпреки че сте близки, работата си е работа и трябва да се върши.

 

4. Когато трябва да се взема някакво управленско решение, допитвайте се винаги когато е възможно до вашите подчинени, понякога те могат да ви дадат доста ценни съвети, а в същото време ще се чувстват като важна част от екипа и ще бъдат мотивирани да дадат всичко от себе си.

 

5. При мениджмънта има три основни типа на поведение на мениджърите: авторитарен, демократичен и либерален. При авторитарният мениджъра сам взема управленските решения, без да се допитва до останалите от екипа, има твърди правила и ако някой не ги спазва, то той бива наказан парично или морално. При демократичния модел на управление е точно обратното, властта се дава отчасти в ръцете на екипа, като по този начин той се чувства по-мотивиран да работи. Наказания и санкции има само в краен случай, набляга се на свободата. Когато решавате какъв стил да изберете водете се най-вече от плюсовете, които той ви дава. В днешно време повечето мениджъри избират либералния стил, тъй като той е по-ползотворен и за двете страни. Либералният е напълно противоположен е на авторитарният стил. Тук мениджъра има по-скоро контролираща роля, а голяма част от властта е в ръцете на подчинените. Този стил понякога не е ефективен, тъй като твърде много власт в ръцете на подчинените понякога не върши добра работа, възникват много конфликти и неразбирателство.
       Запомнете! Най-важно е уважението към другия! Изслушвайте служителите си, давайте им възможност да дават идеи и предложения! Давайте им свобода на действието, без да се нарушават фирмените правила и вашите собствени!

 

 

www.000webhost.com